Blog

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ SOLVENCY II

2013-11-19 14:15

Στην τελική ευθεία το Solvency II

CommissionΗ συμφωνία που επετεύχθη χθες βράδυ μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν στην οδηγία Omnibus II η οποία επικαιροποιεί το Solvency II, αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία προς το νέο αυτό θεσμικό καθεστώς για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Η ευρωπαϊκή οδηγία Solvency II -που σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από 1 Ιανουαρίου 2016- αναβαθμίζει και καθιστά πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων θέτοντας υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις αλλά και ποιοτικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή.

 

Η συμφωνία των τριών μερών για το κείμενο της Omnibus II ήταν άκρως απαραίτητη και σημαντικά επείγουσα για την εφαρμογή του Solvency II αν και παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλές τεχνικές παράμετροι πριν το νέο καθεστώς εφαρμοστεί από τους επόπτες και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις το 2016.

Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές στηρίζουν το νέο θεσμικό πλαίσιο, παρά τις όποιες ενστάσεις τεχνικού χαρακτήρα, καθώς σχεδιάστηκε να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών, να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχύσει την αρχή της ενιαίας αγοράς.

Όλες οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εφαρμογή του Solvency II που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων αλλά και των επενδυτών στον κλάδο.

 

Αρχικό blog

2013-05-14 12:17

Το νέο μας blog έχει ξεκινήσει από σήμερα. Παραμείνετε συντονισμένοι σε αυτό, και θα προσπαθούμε να σας κρατάμε ενήμερους. Μπορείτε να διαβάζετε νέες καταχωρήσεις σε αυτό το blog μέσω του RSS feed.